{mos_sb_discuss:5}Že 62. ročník našeho tradičního Poháru města Zlína je nejstarším orientačním během u nás s jedním z nejstarších tradičních závodů na světě – to je již asi chronicky známé. Jak je to ale s těmi poháry, o které budou i letos bojovat oddílová družstva dospělých a dorostu?

 

Historie praví: V roce 1954, kdy turistický oddíl TJ Gottwaldov pořádal 5. ročník tohoto závodu věnovala tehdejší TJ Jiskra Gottwaldov pro vítěznou hlídku mužů skleněný broušený pohár. Ten dodnes existuje, budete si moci prohlédnou i na závodech. Je to skutečně nejstarší existující Pohár pro OB na světě, nikde jinde, ani ve Skandinávii něco takového nemají. Jak šly roky, přibyly další poháry pro ženskou hlídku atd. Některé se dochovaly, některé ne. V roce 1970 se pořadatelé rozhodli, že nadále budou jen dvě pohárové soutěže pro družstva -  Gottwaldovský pohár pro vítězné oddílové družstvo dospělých a Pohár dorostu.
Hodnocení těchto pohárových soutěží: U dospělých se hodnotí umístění závodníků v kategoriích HD 21 a 20, v každé kategorii bodují závodníci na prvních 7. místech. Rozhodující pro celkové pořadí je součet získaných bodů pro oddíl. U dorostu je situace obdobná, hodnotí se kategorie HD 16 a 18.

Opět šla léta, objevila se další, II. generace pohárů. Od roku 2004 jsme zavedli III. generaci pohárů – pro dospělé Pohár města Zlína, pro dorost Pohár Centra historie OB. V praxi to funguje tak, že vítězové kategorií při vyhlášení dostanou originály pohárů, které nám po vyhlášení vrátí – tyto poháry jsou věčně putovní. Aby se ale mohli doma něčím pochlubit – vítězové dostanou menší kopie. Ale to už možná znáte někteří i z vlastní praxe. Ten nejstarší Pohár TJ Jiskra Gottwaldov z roku 1954 – ten je uložen v depozitáři zlínského muzea a vytahuje se pouze na ukázku, má již skutečně svou cennou historickou hodnotu. Pokud se chcete ještě podívat na držitele Zlínských pohárů od roku 1900 – mrkněte na připojený přehled.

pdf drzitele-zlinskych-poharu 1.56 Mb

 

Honza Žemlík

Nadcházející události

30 čvc 2024;
17:30 - 19:00
Atletický trénink
17 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
18 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
19 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
20 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp

Přihlášení

Online členové

Strava