Když se v roce 1966 gottwaldovští orientaci jako první odloučili od turistiky, řekl tehdy jeden ze zakladatelů. „Orientační běžci děkují turistům za dobré vychování a věří, že se tento nový sport postaví na vlastní nohy“. Jak ukázalo dalších několik desítek let – náš sport již stojí na svých nohou pevně, máme dobré výsledky, umíme uspořádat dobré závody i na vrcholové úrovni - hodně věci jsme se za tu dobu naučili. A to v celé republice, nejen ve Zlíně. Takže – vám, kteří jste s tím vším v roce 1950 na Bunči začali – děkujeme.   

Jaký byl ten „důchodový ročník“? – Tak, jak bývá na Zlínsku zvykem dobrý, bez problémů. Byl to běžný, tříoblastní závod s účastí 450 startující. Sice žádné velké „jubilejní“ oslavy – ale kvalitně provedený závod. Ředitel závodu Petr Jelínek si vybral stavitele Věru a Pavla Krajčovi, kteří na starší aktualizované mapě „Baďurů průsmyk“ postavili dobré tratě. Že to bylo náročné – to je o našich terénech známé. Že dobrým tratím odpovídala i dobrá organizace – to je také již naše tradice. Jury nakonec neměla co řešit. I počasí nám docela přálo. Víte, že za těch dnes již 60. ročníků odstartovalo celkem na 31 000 závodníků?

V kategorii H 21 C nakonec vyhrál nestárnoucí Pepíno Hubáček – zopakoval tak svůj loňský výsledek. V ženách ho úspěšně doplnila Vendula Valentová, také z Luhačovic. Takže – opět jako v roce 2008 si Pohár města Zlína odvezly Luhačovice. V dorostu – Pohár Centra historie OB – získali mladí dorosti z TŽ Třinec.
V tomto jednom z nejstarších tradičních závodů na světě se skutečně závodí o historický skleněný pohár, který v roce 1954 věnovala tehdejší TJ Gottwaldov pro vítěze. Letos se tento pohár sice nepředával – je vystaven ve zlínském muzeu na expozici „Sláva zlínského sportu“. Vítězným družstvům byly předány malé kopie dnešní – již třetí generace těchto pohárů. Poháry předávala mimo jiné i paní Zdena Hofmanová-Jugasová, která se svými kolegyněmi startovala již na 1. ročníku v roce 1950, kde obsadily druhé místo. V roce 1953 tato hlídky se stala dokonce Mistryněmi republiky v kategorii „ženy A“. 
Pokud se budete chtít podívat i nějaké další foto resp. mapy – podívejte se stránky SKOB Zlín a Centra historie OB.

Nadcházející události

30 čvc 2024;
17:30 - 19:00
Atletický trénink
17 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
18 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
19 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
20 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp

Přihlášení

Online členové

Strava