Vyšlo v Otrokovických novinách 23. 1. 2015.

V roce 2015 budou zlínští orienťáci běh slavit malé jubileum – 65. let od vzniku tohoto sportu v našich zemích. Bylo to na podzim roku 1950, kdy se u dnešního penzionu Bunč v Chřibech poprvé ozvalo – tři, dva, jedna – start. Jako první na startovní čáře byli otrokovičtí Zdeněk Martinů, Jan Mikeska a Stanislav Ordelt, kteří nakonec obsadili krásné 3. místo. Tak byl odstartován první Orientační závod tříčlenných hlídek turistů. Jeho pokračování - dnešní Orientační běh – to byl a je v našem regionu stále úspěšný sport. Je tedy co si připomenout.

Orientační běžci toto malé výročí oslaví pořádáním kvalitních závodů – v říjnu 2015 uspořádají ve Vracově prestižní Mistrovství ČR klubů i štafet pro rok 2015. To bude současně 66. ročník PMZ. Budeme pořádat i další OB. Ale zahájení O-sezóny proběhne již v únoru 2015.

Díky našemu partnerovi firmě RIM-CZ Otrokovice bude ve středu 4. 2. 2015 v 16 hodin otevřena v budově RIM naše nová expozice „Orientační běh – moderní sport 21. století“. Vernisáž bude zahájena krátkou digitální prezentací – video, O-píseň a mluvené slovo, které doprovodí staré fotografie. Pak si budete moci vše volně prohlédnout.

Nejen klasické panely s historií OB v našem regionu i v republice, ale také velké počet  fyzických exponátů zapůjčených se zlínského muzea. Např. originál mapy nejstaršího OB na světě – Norsko 1897, originály Pohárů města Zlína z roku 1954 a 1957, které jsou dnes na úrovni unikátů a další. Třeba vás také zaujme moderní digitální systém značení průchodu kontrolou při závodě, děti si budou moci vstupenku nejen proštípnout ale také „pípnout“ čipem. Vše bude provázeno úsměvnou O-grafikou. Budou tam i další zajímavosti – historické dokumenty, buzoly, foto apod. Nechte se překvapit. Tyto exponáty zapůjčilo zlínské Muzeum ze svých depozitářů, přispěli i členové zlínského i otrokovického orientačního klubu. 

Expozici připravilo Centrum historie OB ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy a orientačním klubem SKOB Zlín. Něco podobného již dlouho nebylo v regionu k vidění.

Tak vás všechny srdečně zveme na prohlídku expozice – bude přístupná minimálně tři měsíce – únor až duben 2015, vstup je volný.

Jsme přesvědčeni, že se vám nová expozice OB bude líbit a budete odcházet spokojeni s dobrým sportovním i kulturním zážitkem.

Na vaši návštěvu se těší

SKOB Zlín

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášeni.

Nadcházející události

30 čvc 2024;
17:30 - 19:00
Atletický trénink
17 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
18 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
19 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp
20 srp 2024;
Celý den
Inov8 O′Camp

Přihlášení

Online členové

Strava