V neděli 23. června v Českých Budějovicích byla na náplavce Vltavy slavnostně zahájena Olympiáda dětí a mládeže. Olympijský oheň zapálila olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Adamczyková.

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských výprav, která se koná každoročně od roku 2003 a je určena mladým sportovcům ve věku od dvanácti do šestnácti let. Na letošní Olympiádě v Jihočeském kraji jich soutěžilo téměř 3 500 ve 20 sportech a 78 disciplínách. 

 

Mezi sporty nechyběl orientační běh, každý kraj nominoval 2 starší + 1 mladší žákyni a to stejné v kategorii kluků. V rámci výpravy Zlínského kraje to ze SKOB Zlín byli: D14 Viki Nešporová, H12 Dalibor Šidla, H14 David Pekárek.

   

Program měli nabitý: hned v pondělí běželi velmi rychlý sprint na sídlišti v Českých Budějovicích, v úterý poměrně mapově i fyzicky náročný middle a ve čtvrtek zakončily olympiádu sprintovými štafetami, složenými vždy ze 3 holek a 3 tří kluků.

 

Předvedli parádní výkony a přivezli hned 4 medaile!

 

Ve sprintových štafetách obsadila Viki společně s Julčou a Emčou Slámovými 9. místo.

 

Dalibor získal stříbro na sprintu a bronz na middlu. David bronz na middlu a pak společně s Daliborem a Matoušem Dittrichem vyhráli sprintové štafety.

 

Matouš zkompletoval na olympiádě zlatý hattrick, čímž se stal nejúspěšnějším sportovcem Zlínského kraje. Na slavnostním zakončení her proto nesl vlajku kraje, doprovodili ho ostatní orienťáci a triatlonisti.  

 

 

O výpravu se po celou dobu starali Haňula Batani a Evžen Pekárek.

Na olympiádu se podívaly ale i další členové SKOB Zlín: Žofka Růžičková za triatlon a Klára Řezníčková za atletiku. A neztratily se, Žofka vybojovala v jednotlivcích stříbro a se štafetou 4. místo, Klárka byla 2x mezi deseti nejlepšími.

 

Akce vznikala díky přípravám mnoha a mnoha dospělých, mezi kterými měl SKOB Zlín také své zástupce. Předseda našeho klubu, Filip Pastuszek, byl jeden z hlavních pořadatelů.

 

Jako dobrovolníci pomáhali Anička Stackeová, Monika Krejčíková, Věra a Pavel Krajčovi.

Hlavní poselství projektu je přinést životní zážitek mladým sportovcům, jejich vrstevníkům, rodičům i veřejnosti, aby se pohyb stal a zůstal součástí jejich života. Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba.

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášeni.

Nadcházející události

08 zář 2024;
Celý den
Český pohár, ŽA, ŽB-Morava
10 zář 2024;
17:00 - 19:00
Atletický trénink
11 zář 2024;
16:00 - 18:00
Mapový trénink Klubovna
13 zář 2024;
15:50 - 17:30
Běžecký trénink
14 zář 2024;
Celý den
MČR na klasické trati

Přihlášení

Strava